Skip to main content

Katja Roose Wereldkampioen slalom Kitesurfen

 

Wie is Katja Roose?

Katja is geboren op 27 maart 1981 in Vlissingen. Ze groeit op als enig kind in Zeeland en gaat met haar ouders al mee zeilen als ze drie weken oud is. Kortom, ze krijgt de watersport met de paplepel ingegoten.

 

Studeren

Ondanks haar liefde voor Zeeland, besluit ze elders te gaan studeren. Ze probeert Werktuigbouw in Delft. Dat viel tegen omdat ze niet alleen interesse heeft in de techniek maar ook in de slagingskans van een innovatie. Daarom stapt ze over naar de studie Technische Innovatie Wetenschappen in Eindhoven. Ze studeert af op het onderzoek rondom het besluitvormingsproces rondom een multifunctionele kustzone. Geen makkelijk onderwerp, maar wel een mooie relatie met haar passie ‘kitesurfen’.

 

Kitesurfen

Ik vraag Katja hoe ze er toe gekomen is om te gaan kitesurfen. “Mijn ex-vriend deed het. Ik was 20 jaar en deed wel aan windsurfen en snowboarden. Toen ik aan die vlieger hing voelde dat direct zo geweldig. En het leuke is dat mijn vader ook direct nieuwsgierig werd. Hij is nu ook enthousiast kitesurfer. Lekker voor de lol.”

 

Topsport

Omdat kitesurfen nog een jonge sport is en er nog niet zoveel vrouwen deelnemen aan wedstrijden, beslist Katja in 2003 mee te gaan doen aan het Nederlands Kampioenschap. Haar vader en vriend zeggen nog “ach, je kunt altijd later tegen je kinderen zeggen dat je bij de tien beste kitesurfsters van Nederland hoorde. Niemand weet later nog dat er maar tien vrouwen mee deden.”

“Tot mijn grote verbazing werd ik dat jaar direct tweede. Omdat degene die eerste werd niet naar de internationale wedstrijd ‘Redbull king of the air’ wilde kreeg ik de kans om mee te doen. Het ging echt heel goed en plotseling kwamen er sponsoraanbiedingen binnen. Vanaf dat moment besloot ik met meer wedstrijden op wereldniveau mee te gaan doen. En dit jaar sta ik zelfs op nummer één op de wereldranglijst.

 

Werken

Na haar studie gaat Katja werken. Ze start als accountmanager bij KPN en groeit door als trade marketeer bij KPN mobiel. Het afgelopen half jaar werkt ze als Channel Manager bij Acces4All. Ze zorgt dat de productverkoop kanalen goed op elkaar worden afgestemd. Ze werkt vier dagen per week en elke vakantiedag wordt aan kitesurfwedstrijden besteed. Haar boog staat daardoor continu gespannen. Ze komt daar pas achter als ze een ‘sabbatical’ van vier maanden neemt. In die maanden ziet ze dat ze door die focus in de absolute wereldtop van het kitesurfen mee kan komen. “Het is zo anders als je je focus op één ding kan houden. Normaal was ik best moe als ik aan een wedstrijd begon. Gewoon omdat ik het druk had gehad op mijn werk. Nu kon ik goed getraind en ontspannen naar een wedstrijd toeleven”, lacht ze.

Dit jaar wint Katja de Worldcup in Scheveningen. Mede door deze prestatie besluit ze om te stoppen met haar baan en zich fulltime te richten op het kitesurfen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Rolf vd Vlugt

 

Kitesurfen is een levensstijl

Katja woont samen met haar vriend Rolf van der Vlugt in Scheveningen. Hij is ook professioneel kitesurfer en samen trainen ze veel. “Kitesurfen is een levensstijl. Je kunt namelijk niets plannen. Je bent afhankelijk van het weer en vooral de wind. Daardoor ontstaat er een soort community. Je bent als het ware met alle kitesurfers een soort familie. Ook om zes uur ‘s ochtends zie je mensen nog even gaan kitesurfen, voordat ze naar hun werk gaan. Het geeft zo’n enorm gevoel van vrijheid als je op zee bezig bent”, vertelt ze enthousiast.

Scheveningen is een perfecte plek om te trainen als je aan de top mee wilt doen. Katja vertelt dat er heel vaak voldoende wind staat en je kunt in alle weersomstandigheden trainen. Er zijn verschillende golven en stromingen waarop je kunt trainen, zelfs in de winter is het goed te doen. Kortom, Katja en Rolf gaan voorlopig niet verhuizen.

 

Alles zelf doen

Ik vraag Katja hoe de Nederlandse kitesurfwereld in elkaar zit. “Eigenlijk heel simpel, er is niets geregeld. Je moet alles zelf doen. Van trainen, materialen verzorgen, inschrijven voor wedstrijden tot het boeken van je vluchten en verblijf tijdens een wedstrijd. Maar wellicht wordt dat binnenkort anders want in 2016 is kitesurfen een Olympische Sport. Dat zullen we na de Olympische Spelen van Londen waarschijnlijk gaan horen.”

“Het is wel handig dat mijn vriend en ik allebei een technische studie hebben gedaan. Zo zijn we in staat om onze materialen zelf te ontwerpen en soms ook zelf te maken”, legt Katja uit.

 

Verschillende stijlen

Omdat ik zelf niet bekend ben met kitesufen, vraag ik Katja welke disciplines het kitesurfen kent in wedstrijdvorm. Heel rustig legt ze mij dat uit.

“De belangrijkste wedstrijdvorm is het cours racen. Je moet dan een parcours aflopen dat ongeveer vijftien tot twintig minuten duurt. Het is een meer tactische vorm van de sport en daarom waarschijnlijk de enige Olympische discipline. Bij een toernooi heb je meerdere wedstrijden op een dag. Degene die de minste punten haalt heeft uiteindelijk gewonnen.

Het freestylekitesurfen is een jurysport. Daar kan je trucks laten zien. Het is een hele expressieve sport. Je kunt het alleen pas echt goed doen bij windkracht vier of vijf en daarom is het niet geschikt voor de Olympische Spelen. Zo hard waait het niet overal. Wel jammer want het is echt spectaculair om te zien.

En dan heb je het waveriding. Dat is eigenlijk hetzelfde als golfsurfen maar dan aan een vlieger.

Als laatste is er nog de slalomwaar ik net wereldkampioen ben geworden. Dat is altijd alleen een stuk met de wind mee en moet je slalommen door een parcours. Ik deed voor het eerst mee aan deze discipline en vond het erg leuk om mee te maken”, aldus Katja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Thom Bromwich

 

Gevaarlijk

De sport kitesurfen is niet helemaal zonder gevaar. Ik vraag Katja of iedereen zomaar aan een vlieger kan gaan hangen. Ze lacht: “Nee, ik raad iedereen, die wil gaan kitesurfen, aan om les te nemen. Het kan namelijk best gevaarlijk zijn. Als de wind plotseling omslaat van windkracht vier naar windkracht zeven, heb je een groot probleem. Je moet dus leren om te gaan met weerberichten en nooit het water op gaan als er gevaar wordt afgegeven. Ook kan je per weertype een andere kite kiezen. Er zijn wel eens doden gevallen met kitesurfen dus het is echt belangrijk om goed te luisteren en geen risico’s te nemen. Gelukkig zijn tegenwoordig de ‘loskoppel systemen’ veel beter dan vroeger. Dus als je vlieger heel gek gaat doen, kan je jezelf loskoppelen zodat je niet wordt meegesleurd.

 

Nieuw bestaan

Katja vertelt dat haar nieuwe leven als professioneel kitesurfer nog vorm moet krijgen. Ze is nu vooral bezig met sponsoring en promotie. En natuurlijk bereidt ze zich voor op wedstrijden. “Maar ik vind het ook heel leuk om mensen les te geven en te coachen. Dat hoort gewoon bij de levensstijl. Overal ter wereld zijn kitesurfers aardig voor elkaar en helpen we elkaar met nieuwe ideeën en materialen”, vertelt ze met een geweldige drive.

 

Vrouwen die sporten

Tot slot vraag ik Katja wat ze vindt van het initiatief van De SportVrouw. Ze zegt  direct: “Ik zou eigenlijk alle vrouwen mee willen geven dat sport geen energie kost, maar juist energie geeft na afloop. Het werkt echt verslavend. Iedere vrouw kan een sport vinden die bij haar past. Denk bijvoorbeeld aan ‘suppen’ ofwel stand-up paddeling. Je staat op een surfboard met een hele lange peddel. Dat kan iedereen overal in Nederland 

  • Aangemaakt op .